Paguneman Bahasa Sunda (Herey)

Di hiji dinten, aya dua siswa anu saling bersaing kulantaran hayang meunangkeun saurang awewe.

 

Dua siswa eta namina Dudung jeung Maman. Samentawis eta siswi anu diparebutkeun teh namina Julaha Gomez blasteran Sunda jeung Korea.

 

Dihiji waktos, maranehna teu kahaja patubruk.

 

Dudung :

Jalan-jalan ka kebon teh

Ka dituna naek mobil Toyota

Heh man! lamun leumpang teh

Cik atuh make mata

 

Maman :

Ka bandung meuli paralon

Dijalan na nimu buku

Aeh dudung meni boloon

Da leumpang mah make suku

 

Ngaleos weh si Maman

 

Teu lami si Dudung ningali Leha sareng Encun nuju calik dihiji korsi, Dudung nyamperkeun Leha.

 

Dudung :

Si mang tata keur nulis

Nulisna bareng si neng Ayu

Aduh eta eneng geulis

I just wanna say I love you

 

Encun :

Meuli kurudung ka bi Eha

Model kurudung na sararae

Duh si Dudung ngarayu si neng Leha

Jiga nu si lehana rek bogoheun wae

 

Leha :

Jalan-jalan ka Cileumbu

Dijalan nimu nu keur konvoy

Duh meni langsung ngomong I love you

Alim ah da aa mah playboy

 

Akhirna neng Leha jeung Encun ngaleos ninggalkeun Dudung

 

Dijalan neng Leha jeung Encun pa amprok jeung Maman

 

Maman :

Kamari kapendak bi Eha

Numpak motor sareng mang Nana

Aeh ka pendak neng Leha

Neng leha geulis bade kamana ?

 

Leha :

Meuli opak ka si Miman

Dua rebu sabungkusna

Aduh eta si a Maman

Bisa wae ngagombalna

 

Encun : “Ndeukhhh… Ekhemmm..”

 

Teu dihaja, Dudung ngadangu eta percakapan Leha sarta Maman teh.

 

Dudung : “Tempokeun wae engke, hahaha”

***

Wangsul ti sakola, Dudung kenging alamat saurang dukun modern ti rerencangana.

 

Enjingna si Dudung angkat ka tempat eta panyantetan

 

Dudung :

Si neng Engkum nuju hareeng

Da kamari ngadahar ketan

Assalamu’alaikum punten eneng

Bade tumaros bener ieu teh tempat panyantetan

 

Asisten Dukun :

Ka jatiwangi meser kenteng

Mangkat ka dituna poe rebo

Sangeunahna wae manggil eneng

Da urang mah lain anak kebo

 

Asisten Dukun : “Enya deuhh benerr”

 

Dudung langsung dianteur ka ruang dukun

 

Dukun :

Ka sumedang meser sampeu

Meser sampeu na sakarungen

Aya perlu naon ujang kadieu

Sigana ujang aya pikiraneun

 

Dudung : “Muhun mbah, abdi aya pikiraneun. Mikiran si Julaeha.”

 

Dukun : “Oh…. Jadi ujang kadieu teh menta pangmeletkeun si Julaeha?”

 

Dudung : “Muhun mbah.”

 

Dukun : “Yeuh ku mbah dipasihan cai tong hilap dileueutkeun ka Julaeha.”

 

Dudung : “Hatur nuhunnya mbah tur caina, ieu mbah artosna.”

 

Dukun :

Si adul nuju meser kopi

Meser kopi na ka arab

Ieu artos ku abdi di tampi

Mugia peletna sing mujarab

 

Enjingna Leha sareng Encun nuju calik di kantin sabari emam mie tek-tek ti bibi Ida, Leha ngajak Encun ka wc, teras dongkap si Dudung ngadatangan meja Julaeha. Dudung teh ngalebetkeun ramuan nu di pasihan ti dukun ka gelas nu disangka gaduh Leha. Dudung teras nyumput di balik tembok kanggo ningali reaksi Leha.

 

Leha sareng Encun uih deui ka Meja na

 

Leha : “Cun, leres kan ieu minuman abdi.”

 

Encun : “Enya asanamah leres.”

 

Leha sareng Encun ngaleueut cai anu teu di pikanyaho patukeur.

Saentos ngaleueut eta cai eta, Encun jadi bogoh ka Dudung.

 

Encun : “Dudung………..”

 

Dudung : “Eh…..ehh nanaonan ieu teh?”

 

Encun : “Ai dudung atuh meni kasep pisan.”

 

Dudung : Oh nya enya atuh, abdi mah tos kasep ti baheula, encun nembe nyadar?”

 

Leha nyamperkeun Encun

 

Leha : “Encun nuju naon di dieu?”

 

Encun : “Nuju nyarios keun si kasep.”

 

Leha : “Si kasep? Saha?”

 

Encun : “Eta aa Dudung.”

 

Di jero hatena Dudung lieureun kusabab reaksi Leha biasa wae, tapi malah Encun nu jadi bogoheun.

 

Dudung :

Jalan-jalan meser sate

Meser sate ka mang Dede

Neng leha geulis tong beubeulem hate

Hate aa mah kanggo neng Leha wae

 

Leha : “Ih ai dudung meni geer pisan.”

 

Encun : “Dudung tong kitu, teu ngarasakeun pisan pan aya encun di dieu, kunaon ngalirik neng leha?”

 

Leha : “Oh, dudung teh tos bobogohan sareng encun ?”

 

Dudung : “Haaahhh?? Henteu tong salah paham.”

 

Encun : “Enya muhun nembe wae kamari jadian.

 

Dudung : ????

 

Encun : “Hayu atuh neng abdi sareng aa dudung mayunan (sabari ngagandeng leungen dudung)

 

Saminggu saentosna, Julaeha jadi kabogoh Maman, teras Encun tetep ngudag-ngudag dudung saterasna.

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan.